نخستین نشست کارگروه راهبری بهکارگیری فناوری هوش هوش مصنوعی در صنعت نفت، با حضور معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و دستاندرکاران این حوزه تشکیل شد.
به گزارش پایگاه خبری گفتمان نیوز ، وحیدرضا زیدیفرد دیروز (سهشنبه، چهارم اردیبهشت) در نخستین نشست کارگروه راهبری بهکارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت، با بیان اینکه کاربرد هوش مصنوعی در صنعت نفت امروزه به بحثی مهم در جهان بدل شده است، گفت: این فناوری بهقدری مهم است که مقام معظم رهبری در سخنان خود در سال ۱۴۰۰ تأکید کردند ایران باید جزو ۱۰ کشور برتر جهان در حوزه هوش مصنوعی قرار گیرد.
وی ادامه داد: البته مجموعه اقدامهای مثبت انجامشده در صنعت نفت و در کشور در زمینه توسعه استفاده از هوش مصنوعی، هنوز با خواستههای مقام معظم رهبری فاصله دارد. به نظر میرسد دلیل اصلی این فاصله، وجود بوروکراسی اداری و ملاحظههای امنیتی درباره جلوگیری از حملههای سایبری باشد. البته رعایت دستورعملهای سازمان حراست صنعت نفت و سازمان پدافند غیرعامل کشور در این زمینه نیز اهمیت بسیاری دارد.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، توسعه هوش مصنوعی در صنعت نفت ایران را نیازمند عزم جدی مدیران و دستاندرکاران این صنعت دانست و افزود: برای تحقق این موضوع نیازمند نقشهراه واحد و عملیاتی، با درنظرگرفتن ملاحظات موجود هستیم. وزیر نفت اواخر پارسال دستور لازم برای تشکیل کارگروه راهبری بهکارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت را ابلاغ کرد که امروز، پس از فعالیتهای مقدماتی، شاهد تشکیل نخستین نشست این کارگروه هستیم. به نظر میرسد پس از این نشست بهسرعت با هماهنگی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و دیگر نهادهای ذیربط، برنامههای راهبری تدوین و سیاستگذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت انجام شود.
زیدیفرد با تأکید بر استفاده از شرکتهای دانشبنیان داخلی برای تدوین برنامههای راهبردی و سیاستگذاری در حوزه هوش مصنوعی در صنعت نفت با رعایت الزامات امنیتی بیان کرد: هماکنون سه اداره کل زیرمجموعه معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، با متولیگری اداره کل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرحها در حال تحقیق و بررسی برای توسعه هوش مصنوعی در این صنعت هستند.
در ادامه این نشست، پرویز سنگین، مدیرکل نظام فنی و اجرایی و ارزشیابی طرحهای وزارت نفت با اشاره به دستور وزیر نفت مبنی بر تشکیل کارگروه راهبری بهکارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت تصریح کرد: در دو سال اخیر سه بانک اطلاعاتی در زمینههای مختلف همچون اعضای کارگروه راهبری، متخصصان و فعالیتهای انجامشده از سوی شرکتهای اصلی در حوزه هوش مصنوعی تهیه شده است.
برگزاری دورههای آموزشی صنعت نفت در حوزه هوش مصنوعی
وی از برگزاری دورههای آموزشی صنعت نفت در حوزه هوش مصنوعی با استفاده از استادان مطرح داخلی کشور در آینده نزدیک خبر داد و افزود: تلاش میشود که در این حوزه مسائل و موارد مهم ازجمله ملیسازی استانداردهای تخصصی بینالمللی، مطالعه تطبیقی و بهینهکاوی راهبردها و نقشهراه شرکتهای برتر نفت و گاز دنیا (۱۲ شرکت برتر)، احصا و تجمیع پروژهها و اقدامهای انجامشده و در حال اجرا از سوی شرکتهای اصلی، ادارههای کل ستادی و سازمانهای تابع (نظیر پژوهشگاه صنعت نفت، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، …) و امنیت سایبری نیز بهطور کامل مدنظر قرار گیرد. انتظار میرود راهبرد کلان و نقشهراه توسعه و بهکارگیری هوش مصنوعی با مشارکت همه ذینفعان داخل و خارج از صنعت نفت تهیه و تدوین شود.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با اعلام آمادگی این مرکز علمی برای اجرای پروژههای هوش مصنوعی در سطح صنعت نفت در مقیاس کوچک، گفت: در حوزه هوش مصنوعی در این صنعت در ابتدای راه هستیم، ازاینرو باید بدون فوت وقت در این زمینه آغازبهکار کنیم.
وی با بیان اینکه بهتر است در صنعت نفت برای استفاده از هوش مصنوعی سراغ بخشهای کمریسکتر همچون منابع انسانی و بهداشت و درمان برویم و بعد آن را در بخشهای صنعتی همچون پالایشگاهها و پتروشیمیها توسعه دهیم، گفت: برای اجرای بهتر این فناوری باید فرهنگسازیهای لازم میان نیروی انسانی نیز در دستور کار قرار گیرد.
براساس این گزارش، در نخستین نشست «کارگروه راهبری بهکارگیری فناوری هوش مصنوعی در صنعت نفت»، نمایندگانی از امور استانداردها و ضوابط فنی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و روباتیک، معاونت علمی، فناوری و اقتصادی دانشبنیان ریاستجمهوری، امور پژوهش وزارت نفت، امور فناوری وزارت نفت، مدیریت توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و دولت هوشمند وزارت نفت، پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، امور پژوهش و فناوری چهار شرکت اصلی تابعه وزارت نفت، اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، مرکز رصد شرکت ملی نفت ایران و سازمان حراست، به بیان دیدگاهها و چالشهای موجود در بحث توسعه هوش مصنوعی در صنعت نفت پرداختند.